Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.Vad är kakor?

HLR utbildning

Var förberedd vid ett eventuellt hjärtstopp

Vi utbildar i hjärt-lungräddning (HLR) över hela landet och alla våra instruktörer är registrerade i Svenska Rådet för HLR. Kontakta oss om gärna om du vill boka en kurs, ha en offert eller vill ha mer information om våra HLR-kurser. 

Varför ska jag gå en HLR-kurs?

Vid ett hjärtstopp är det viktigt att starta HLR så snabbt som möjligt. När hjärtat stannar kan det inte längre pumpa runt blodet i kroppen, men med hjälp av HLR kan man manuellt pumpa runt blodet. Ju snabbare man startar med HLR, desto större är överlevnadschansen vid ett hjärtstopp.

Så här gör du HLR

Kontrollera medvetandet på personen
Försök få kontakt med personen genom att prata med personen samtidigt som du lätt ruskar personen i axlarna. Om du inte får kontakt med personen behöver du kontrollera andningen.

Kontrollera personens andning
Frigör personens luftvägar genom att placera ena handen på pannan och den andra under hakan. Vinkla bak personens huvud och placera ditt eget öra nära personens mun och näsa för att lyssna och känna efter andning. Håll samtidigt koll på personens bröstkorg för att se om den rör sig upp och ned i samband med andningen. Om du gör bedömningen att personen andas konstigt eller inte andas över huvud taget ska det ses som ett hjärtstopp. Larma först 112 och inled därefter hjärt-lungräddning.

Bröstkompressioner
Starta hjärt-lungräddningen genom att placera ena handen i mitten av personens bröstkorg och lägg din andra hand ovanpå. Utför sedan 30 kompressioner där du trycker ned bröstkorgen minst 5 cm och maximalt 6 cm. Tänk på att hålla ett högt tempo (ca 100-120 kompressioner per minut), ha sträckta armar och använd din kroppsvikt för att trycka ned bröstkorgen.

Inblåsningar
När du gjort 30 kompressioner ska du göra två inblåsningar. Du börjar återigen med att frigöra luftvägarna genom att vinkla tillbaka huvudet. Håll för personens näsa och placera din mun över den andra personens mun och utför de två inblåsningarna. Se till så att bröstkorgen höjer sig vid varje inblåsning. 

Varva hela tiden 30 kompressioner med 2 inblåsningar. Fortsätt med hjärt-lungräddningen till dess att ambulanspersonal eller räddningstjänst är på plats och kan ta över.

Kontakta en HLR-instruktör på din ort:

Dela initiativet med dina grannar

Vill du samla in pengar till en hjärtstartare i ditt område tillsammans med dina grannar? 
Besök www.hjartsakratgrannskap.se för att läsa mer.

Hjärtsäkrat.se - Dahl Medical AB

Box 2114, 132 02, Saltsjö-boo

+46 (0)10 179 38 38 

info@hjartsakrat.se 

Org nr:  556482-6351

Betala tryggt & säkert med

© Copyright © 2022 Dahl Medical AB - Hjärtsäkrat.se  Sitemap Villkor & Policys  |  Cookies  |  Powered by SitesmartQ